sábado, agosto 20, 2005

Notes de U.BIke: La bici i el temps

¿Has sentit la dita 'Las bicicletas son para el verano'? Sempre tendim a relacionar l'us de la bici amb el bon temps, i sembla que només les podem agafar quan fa sol.

Si mirem als països on més s'usa la bicicleta veurem que són territoris amb uns climes molt més humits i freds que Catalunya. Holanda, Dinamarca o Alemanya són estats freds a l'hivern, humits a l'estiu i on s'arriba als 28º-30º a Amsterdam o Berlin sense gaires problemes.

Barcelona és una ciutat amb un temps molt temperat si el comparem amb les ciutats que hem comentat, i l'us de la bicicleta és molt recomenat durant tot l'any, sent la pitjor época per al seu us, curiosament, l'estiu.

En cas de Pluja...
Les époques de plujes a Barcelona són a la tardor i primavera. No està de més que duguem a la bici, en aquestes époques o davant de previsions de pluja, un impermeable o una caputxa. El millor en cas de pluja es buscar un lloc on aixoplugar-se i esperar que pari de ploure.
Si decidim continuar pedalejant hem de pendre precaucions: les rodes de la bici patinen sobre superfície llisa mullada, i els frens actuen amb molt menor efectivitat. Segons pedalejem anirem apretant lleujerament els frens per a assecar la roda.

En cas de vent...
El vent deu ser del pitjor que ens podem trobar. Fa molt engorròs el desplaçament en bici i si es fort ens pot provocar que perdem l'equilibri. Per això és recomanable que si el vent bufa molt fort pedalejem a baixa velocitat.

En cas de fred...
A veure: una cosa és el fred normal de l'hivern a Barcelona (5ºC-13ºC) i una altra és una onada de fred (com la de febrer de 2005, amb temperatures de -5ºC). La millor manera de combatir el fred normal de l'hivern és la bici. La pràctica de l'esport fa entrar el cos en calor i no cal dur tanta roba d'abric, això sí: has de protegir les mans amb uns bons guants i el coll amb una bufanda o algún protector.
Si et trobes davant d'una onada de fred has de vigilar amb la possibilitat de l'existencia de plaques de gel, cosa molt poc habitual a Barcelona però sí a zones com el Vallès, o de neu has de pendre precaucions... o deixar la bici a casa, que per un dia no pasarà res, oi?

En cas de calor intensa...
Una de les peculiaritats de l'estiu a Barcelona és l'humitat, cosa que pot fer molt farragós anar en bici a segons quines hores. El que et recomanem és que duguis una bossa amb roba de recanvi per quan arribis al teu destí. Has d'anar amb la roba més lleugera possible, per evitar al màxim el calor.
Però sobretot, si hi haguès alertes per onada de calor és millor que NO facis servir la bici en les hores de més Sol (14h a 18h).